Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-06-09



Ψυχροπολεμικό θρίλερ με έναν χάκερ
Η Ελλάδα εκδίδει στις ΗΠΑ 22χρονο Ουκρανό που αρνείται τις κατηγορίες για διαδικτυακές «ληστείες» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων
Του Κωστα Oνισενκο

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του 22χρονου Ουκρανού Γιεγκόρ Σιβιλιόφ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές της Κω και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο νεαρός κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για συμμετοχή σε ομάδα χάκερ, η οποία διέπραξε διαδικτυακές «ληστείες» προξενώντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ.

Μιλώντας στην «Κ» ο Σιβιλιόβ, η έκδοση του οποίου υπεγράφη τις προηγούμενες ημέρες από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυκλώματα. Ο δικηγόρος του κ. Μιχάλης Νιότης αναφέρεται σε σειρά παρατυπιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης, ενώ ο πατέρας του 22χρονου δίνει τη δική του εκδοχή, ισχυριζόμενος ότι πραγματικός στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών είναι το επιστημονικό έργο του ίδιου και όχι ο γιος του.

Στη Ρόδο

Γεννηθείς στις 25 Ιανουαρίου 1986 στο Κίεβο, ο Γιεγκόρ Σιβιλιόφ είναι το μόνο παιδί του ειδικού της τηλεϊατρικής Ανατόλιυ Σιβιλιόφ και της βιβλιοθηκάριου Λέσια. Στις 9 Μαΐου 2008, μόλις έχοντας πάρει το πτυχίο του στα οικονομικά, ήρθε για διακοπές στη Ρόδο. «Είχαμε γιορτάσει τα γενέθλια της κοπέλας μου και σκεφτόμασταν να μείνουμε λίγες ημέρες ακόμα. Θυμάμαι, ήταν Παρασκευή και ξύπνησα από τους αστυνομικούς που είχαν μπει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενα και έκαναν έρευνες», μας διηγείται ο Γιεγκόρ μέσα από τις φυλακές της Κω. «Αφού έμεινα δύο μέρες στα κρατητήρια, τη Δευτέρα με πήγαν στο δικαστήριο όπου μου είπαν ότι καλύτερα θα ήταν να πάω στην Αμερική καθώς, όπως πληροφορήθηκα, υπήρχαν 4 κατηγορίες σε βάρος μου. Μάλιστα μου είπαν ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν ήδη πληρώσει το εισιτήριο για το ταξίδι. Φυσικά αρνήθηκα. Είπα ότι δεν θα πάω πουθενά παρά μόνο στη χώρα μου» περιγράφει, αρνούμενος κατηγορηματικά όλα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές.

Ο 22χρονος κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη (εντάλματα από Νέα Υόρκη και Φλόριντα) ότι συμμετείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τότε που ο ίδιος ήταν 15 χρόνων, σε διεθνές δίκτυο που έκλεβε και εμπορευόταν κωδικούς πιστωτικών καρτών.

Και το E-bay

Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι «χτύπησε» ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Amazon και το E-bay. Στη 2.000 σελίδων δικογραφία που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται -μεταξύ άλλων- στην υπόθεση του Μαϊάμι: Πρόκειται για τη δίκη μιας διεθνούς σπείρας, τα μέλη της οποίας φέρονται να υπέκλεψαν από καταστήματα στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια στοιχεία πιστωτικών καρτών με ζημιές που ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί θετικά για την έκδοση του Σιβιλιόφ, η οικογένειά του προσπαθεί να μπλοκάρει τη διαδικασία καθώς θεωρεί ότι ο φάκελος που εστάλη στην Ελλάδα μαζί με το αίτημα της έκδοσης αφενός δεν περιλαμβάνει σοβαρά στοιχεία που δείχνουν ενδεχόμενη ενοχή του νεαρού και αφετέρου όσα υπάρχουν είναι ανακριβή και αντικρουόμενα μεταξύ τους. Ο δικηγόρος του Σιβιλιόφ στην Ελλάδα κ. Μιχάλης Νιότης επίσης θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει έκδοση εξαιτίας αδικαιολόγητων παρατυπιών που ακολουθήθηκαν και από τις αμερικανικές και από τις ελληνικές αρχές.

Δεν ξέρει Αγγλικά

Οι φορείς που έχουν αναλάβει να ευαισθητοποιήσουν την διεθνή κοινότητα σχετικά με το θέμα του Σιβιλιόφ αποφεύγουν να πάρουν ανοιχτά θέση για το κατά πόσο μπορεί να ισχύει το κατηγορητήριο και εστιάζουν στη διαδικασία της έκδοσης. «Δεν ξέρω για το αν ο νεαρός διέπραξε αυτά τα αδικήματα, αυτό είναι δουλειά του δικαστηρίου. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχει καμία ιδιαίτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές, δεν ξέρει καν Αγγλικά. Παράλληλα, αν κρίνω από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, δεν φαίνεται να έχει περιέλθει πρόσφατα στα χέρια του κάποιο αξιόλογο χρηματικό ποσό. Επίσημα όμως αυτό που ξέρω είναι πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ γιατί η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα στοιχεία που επιδόθηκαν από τις ΗΠΑ δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Προστασία των Δικαιωμάτων των πολιτών της Ουκρανίας, Εντουάρντ Μπαγκίροφ.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο· ο ρωσικός Τύπος που ασχολήθηκε με το θέμα θεωρεί ως πραγματική αιτία για τη σύλληψη του νεαρού την επαγγελματική ιδιότητα του πατέρα του, Ανατόλιυ Σιβιλιόφ. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει ασχοληθεί με σειρά ερευνών σε θέματα όπως ιατρική κυβερνητική, γενετική στην πληροφορική κ.ά. Μάλιστα το 1996, όπως περιγράφει στην «Κ», συνεργάστηκε με τη NASA με θέμα την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής σε διαστημικούς σταθμούς. Οπως λέει, τα αποτελέσματα των ερευνών είχαν τραβήξει από τότε το ενδιαφέρον. «Κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας στο σπίτι μου στο Κίεβο, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε για τον Γιεγκόρ, κατασχέθηκαν όλα τα αποτελέσματα των ερευνών μου τα τελευταία χρόνια καθώς και η σημερινή δουλειά που κάνω πάνω στην ιατρική κυβερνητική. Παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν περιείχαν υλικό που να σχετίζεται με τις κατηγορίες, δεν μου επιστράφηκε ποτέ. Εστάλησαν στις ΗΠΑ», ισχυρίζεται.

Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες του Διαδικτύου

Ενημερωμένοι, με ειδικές γνώσεις, αλλά και σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, είναι οι χάκερ που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με ειδικούς στον κλάδο της ασφάλειας των διαδικτυακών συστημάτων, οι ερασιτέχνες πειραματιστές και ονειροπόλοι της δεκαετίας του '90 έχουν παραχωρήσει σήμερα τη θέση τους σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες με κύριο σκοπό το παράνομο κέρδος. Χωρίς κανένα περιορισμό στα σύνορα, τη γλώσσα ή την εθνικότητα, οι ομάδες των χάκερ παίζουν καθημερινά ένα σκληρό παιχνίδι με τις διωκτικές αρχές διαφόρων κρατών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, και κυρίως με τους υπευθύνους ασφαλείας χρηματοοικονομικών οργανισμών.

«Η ιστορία του χάκινγκ ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια σαν τρόπος επίδειξης γνώσεων μέσα στο Διαδίκτυο. Οι εμπλεκόμενοι επιδείκνυαν τις ικανότητές τους χωρίς να προκαλούν ζημιές, με σκοπό κυρίως τον πειραματισμό και το προσωπικό ενδιαφέρον για ένα καινούργιο πεδίο που ανοιγόταν για την ανθρωπότητα», περιγράφει ο δρ Ευάγγελος Ουζούνης, εμπειρογνώμων σε θέματα πολιτικών ασφαλείας Δικτύων της ENISA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών. «Σταδιακά αυτή η «διασκέδαση» άρχισε να γίνεται περισσότερο κακόβουλη με φθορές σε ηλεκτρονικά δίκτυα και ιστοσελίδες, αλλά ακόμα διατηρούσε μέρος από τις καλές προθέσεις και την αθωότητά της μέχρι και τις αρχές του 2000. Από εκείνη την περίοδο, καθώς τα δίκτυα είχαν αναπτυχθεί αρκετά και είχαν γίνει μέρος της οικονομικής και εμπορικής ζωής, τα άτομα που είχαν αποκτήσει τις ειδικές γνώσεις για τη διάρρηξη αυτών των συστημάτων κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα. Αρχισαν να συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ομάδες, αντάλλασσαν γνώσεις, πληροφορίες και εργαλεία, βελτιώνοντας έτσι τις τεχνικές τους. Εχουμε παρατηρήσει οργανωμένες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα (όπως στην περίπτωση της Εσθονίας και της Γεωργίας), αλλά βασικός στόχος των χάκερ παραμένουν τα δίκτυα που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές», αναφέρει ο κ. Ουζουνής. Ενδεικτικά, μόνο στην Ελλάδα οι ζημιές για τις τράπεζες από ηλεκτρονικούς κακοποιούς ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 4 εκατομμύρια ευρώ.